Startside    Planter    Plantesalg


Velkommen til Hadelandshagen    Fylte storkenebb
Hosta.
Det har blitt en del Hosta i hagen i årenes løp. Mannen min liker dem også og hvis vi er på et gartneri sammen, ender det ofte med at han foreslår å kjøpe en Hosta eller to. Jeg har ikke så mye kunnskap om Hosta og sliter veldig med å identifisere alle de som i årenes løp har kommet inn i hagen som navnløse eller som har mistet navnelappen sin. Men jeg har kjøpt en fantastisk bok, som heter The Color Encyclopedia of Hostas, (ISBN-13: 978-0-88192-618-7) og håper å lære en masse av den.

Høyden på Hostaplantene varierer fra 10 -15 cm til 1m 20. I surjordsbedet mitt har jeg plantet mellom 25 og 30 forskjellige Hosta. Mange av disse er miniatyrer.Miniatyrhostaer i surjordsbedet


Blomstene er klokkeformede og enten lys lilla eller hvite. Noen av de mindre Hostaene er spesielt vakre, som f.eks Hosta venusta og Halycon. Hosta HalyconHosta plantaginea har hvite, duftende blomster og det er også krysset fram noen som er doble. Det finnes også en med fylte, lys lilla blomster: Hosta Fujibotan.
Den står høyt på ønskelista mi.


Først og fremst dyrkes Hosta på grunn av sine vakre blader. De varierer fra store,20 - 30 cm brede til bittesmå, på størrelse med et stort bjørkeblad. Fargene varierer fra helt grønne, via blåduggete til lyst gulgrønne. Forskjellige mønstre i hvitt eller gult, midt på bladet eller langs kanten. Av og til kombinasjon av blågrønt, gulgrønt og hvitt. Noen har "plisserte" blader og andre har bølgete kant.

 
Samplanting av HostaHostaHostaHosta er et enormt samlerområde. Det kommer stadig nye hybrider på markedet og prisene på nye  introduksjoner er astronomiske.
Heldigvis synker prisene etter hvert.Hosta er opprinnelig skogbunnsplanter fra Øst-Asia. De vokser naturlig i sumpområder, men dagens hybrider klarer seg med moderat fuktighet, selv om de ikke elsker tørke. Hosta er en flott plante når det gjelder å gi struktur til en beplanting. Den er også uvurderlig for å gi liv til et skygebed, selv om de med gulgrønne blader vanligvis blir finest med litt sol. Gulgrønn Hosta med Geranium Johnsons Blue
I et skogbunnsbed, ved hagedammen eller i surjordsbedet, trives de ypperlig.

Hosta starter veksten sent på våren. Har du plantet en Hosta, så ikke fortvil hvis alle naboene er dukket opp uten at du ser noe til den. Vent et par uker til, så dukker den opp. Noen av dem er også veldig flotte i starten, som f.eks Hosta Patriot.

Hosta Patriot 1    Hosta Patriot 2    Hosta Patriot 3

Hosta står øverst på favorittlisten for alle typer snegler. Det lønner seg derfor å følge med og plukke bort de sneglene man kan finne i nabolaget. selv vanlige grå hagesnegler kan gjennomhulle bladene ganske kraftig. Det er også meldt om at et virus kan være en trussel for alle vakre Hostaer. Hosta virus X, kalles det og skaper misfarging i bladene. Etter det jeg vet, er viruset ennå ikke funnet i Norge.

Mange flotte bilder av Hosta finnes i Hagegals Hostaalbum        Hvitbrokete Hostaer i samplanting med hvitblomstrende stauder