HippeastrumOm vinteren er det Hippeastrumsamlingen min, som er den store hobbyen. Samlingen har variert litt i størrelse, alt etter hvor godt jeg har klart å passe dem om sommeren. På det meste har jeg hatt rundt 70 forskjellige, men akkurat nå teller den ca 50.

Blomsterfarger og typerHippeastrum finnes i alle farger fra hvitt til dyp rødt. Det finnes også noen med litt grønn- eller gulskjær. Jeg deler dem grovt inn i storblomstrede, småblomstrede, fylte, cybistere og botaniske arter. Noen av de fylte er spektakulære med blomster på opp til 15 cm i diameter og et vell av kronblader, men jeg er likevel mest fascinert av de småblomtrede, cybisterne og de botaniske artene. Ikke fullt så iøyenfallende, men med spennende blomsterformer og fargekombinasjoner. I
Hagegals Hippeastrumalbum kan du finne bilder av mange vakre blomster.
Hvordan få løken til å blomstre på nytt?Etter avblomstring skjæres de visne blomstrene forsiktig bort. Blomsterstilken skal stå til den har visnet helt ned og skjæres deretter bort den også. Løken vannes og gjødsles innendørs til frostfaren er over utendørs. Da kan potta med løken med fordel plasseres ute, gjerne gravd ned i bakken for jevn fuktighet. Drivhus er også bra, hvis man har det. Husk gjødsel hele sommeren, så løken vokser og legger på seg. I slutten av august plasseres løkpottene et kjølig sted, max 12 grader, i 6-12 uker, alt etter sort. Normalt er 6-8 uker tilstrekkelig, men for cybistere og botaniske arter er det nødvendig med 10 - 12 uker. I hvileperioden reduseres vanningen og det gis ikke gjødsel. Hvis de har godt med lys, kan de godt beholde bladene, men det gjør ingen ting om bladene visner ned.

Etter hvileperioden sjekkes løkpottene for snegler og annet utøy som kan ha slått seg til der i løpet av sommeren. løker som begynner å få dårlig plass pottes om i større potte. Potta bør ha en diameter som er 3-4 cm større enn løken. De som ikke trenger ny potte, får byttet ut litt av den øverste jorda i pottene. Løken skal stå høyt i potta - "skuldrene" på løken skal være i høyde med pottekanten. Ikke fyll jord helt opp, la det være et par cm opp til pottekanten. Jorda til løkene kan godt være sandblandet. Jeg har også blandet inn langtidsvirkende gjødsel i jorda, noe som ser ut til å fungere bra. Når løken inspiseres og evt plantes om, er det viktig å forstyrre røttene minst mulig. Sideløk kan likevel fjernes, hvis de har begynt å få egen rotplate.

For å gi de løkene som har visnet ned en god start, lar jeg dem få undervarme til jeg ser at de begynner å skyte. Det sikrer at løken får solid rotutvikling. Varmekabelmatte, badegulv med varmekabler eller en vinduskarm med panelovn eller radiator under, fungerer bra.
Når jeg planter nyinnkjøpte, tørre løk, lar jeg dem få et opphold i lunkent vann et par timer. Jeg fjerner røtter som er helt visne før jeg planter dem i sandblandet jord med langtidsgjødsel. Deretter plasseres de med undervarme for å sikre at de danner røtter før de skyter opp blomsterknoppen.
Når løken begynner å skyte, bør den få så mye lys som mulig. Dette er viktig både for at blomsterfargen skal bli bra og for at ikke blomsterstengelen skal bli så lang og slengete. Hippeastrum vannes sparsomt. Den tåler godt å tørke helt opp mellom hver vanning - pass bare på at det ikke blir så tørt at løken løsner fra jorda.
Sykdommer og skadedyr.Hippeastrumrøttene råtner hvis de får for mye vann. Dessuten gjør for våt jord dem utsatt for angrep fra hærmygg - de små, irriterende svarte fluene som ofte følger med planter man kjøper. Får du hærmygg, bør du la jorda tørke ut. Stikk gjerne en Provadopinne eller lignende i jorda for å ta knekken på evt egg og larver. Av og til kjøper man løker som ser ut til å få en slags rød rust på blader og blomsterstilk. Blomsterstilken kan også ofte bli deformert og vokse i de merkeligste vinkler. Dette er en soppsykdom som heter Stagonospora curtisii. Det finnes få midler som knekker denne og det beste er nok å kaste løken. Hvis du greier å få kjøpt et systemisk soppmiddel, går det an å prøve å plante den om i ren potte og ny jord, men hold den i såfall isolert fra andre løker og vær nøye med hygienen. Det er ekstremt smittsomt.
Såing.Hippeastrum kan såes fra frø. Dette er nok den enkleste måten å skaffe seg botaniske arter. det kan jo også være morsomt å forsøke å krysse frem nye sorter selv og så frøene. frøkapselen skal i såfall sitte på planten helt til den sprekker. frøene er vanligvis mørke brune/svarte papirtynne runde flak. Vær oppmerksom på at dersom løken får lov å sette frø, kan det svekke den såpass at den kan trenge et år eller to før den greier å blomstre igjen.

Jeg har aldri prøvd å så Hippeastrum selv, men ser at andre ha hatt hell med å legge frøene i vann til de begynner å spire, for deretter å prikle dem i potter med såjord. Plasser vannbeholderen lyst ved ca 21 grader. Ferske frø spirer raskt, fra noen dager inntil 4 uker. Riktig prikletidspunkt er når de har fått 1-2 rottråder og blad på et par, tre cm.
Hippeastrum fra frø kan bruke fra 3-7 år før de blomstrer. Normalt vil løken greie å produsere knopp når den har produsert 9 blader i forgående sesong.
Bøker om HippeastrumDet finnes to bøker om Hippeastrum på markedet.
Hippeastrum the gardener's amaryllis av Veronica M. Read - Svært grundig og god bok med lite bilder. ISBN 0-88192-639-6
Amaryllis av Star Ockenga - Flotte bilder, men innholder en del feil navn. ISBN 0-609-60881-9