Velkommen til Hadelandshagen 
Heuchera, Tiarella og Heucherella.(Saxifrgacaea)
Heuchera
Heuchera er en endemisk plante fra det Nordamerikaske kontinenetet. Heuchera americana ble første gang introdusert som hageplante på midten av 1600-tallet. Det amerikanske navnet er Alumroot (Alunrot på norsk), noe som henspeiler på smaken og den medisiske bruken.
Heuchera er blitt brukt i folkemedisinen av Indianerne, som blodstillende og antisetisk middel. Den sies å være sårhelende og febernedsettende og har vært brukt til å kurere tannbyller og andre byller. Til og med kreft, har vært prøvd kurert med Heuchera.
Heuchera kan deles i to hovedformer: Skogbunnsplanter og fjellplanter. Det finnes 41 arter, fra Alaska i nord til Mexico i sør. I vårt klima er det nok helst skogbunnsplantene som trives. De kan med fordel plasseres lyst hos oss.
Naturlige hybrider er ikke vanlige, så de forskjelige variantene som nå er i handelen, er krysset fra for hagebruk. Flere kjente planteskoler har laget hybrider. Arbeidet startet på siste halvdel av 1800-tallet. Noen av de mest kjente i årenes løp er: Lemoine et Fils (også kjent for syriner), Alan Bloom, Piet Oudolf, Jan Spruyt (Hagegalimporten 2005) og Terra Nova Nurseries. Fra tidligere har Heuchera sanguinea, Purpuralunrot, vært mer vanlig i Norge. Heuchera sanguinea har røde blomster og har nok vært sett på som en litt småkjedelig hageplante. I de senere årene er det også dukket opp sorter av denne med variegerte blader, noe som gjør planten mer interessant når den ikke blomstrer.

Heuchera er blitt populære bladplanter i hagen de siste årene. Mest kjent er nok H. villosa f. purpurea "Palace Purple", som ble introdusert på 1980-tallet. Ut over dette er det foreløpig lite utvalg i Norge. Det er synd, siden det finnes så mange vakre, særlig hybrider der Heuchera americana og Heuchera michranta er involvert.

Samplantinger og anvendelse.
De rød- og gulbladete Heucheraene er vakre som kontraster til grønne og sølvgrå blader. Prøv dem også sammen med andre mørkbladete planter eller sammen med planter med mørk røde blomster. De rødbladete gir også en god kontrast til gule blader og blomster, som f.eks Hosta, prydgress og Krypfredløs. Både blader og blomster er fine til snitt, de holder opp til 4 uker i vase. I bøkene beskrives de som planter for halvskygge, men min erfaring er at fargene absolutt blir best i full sol. De gulbladete variantene, som Creme Brulee og Caramel ser ut til å være mindre hardføre enn de røde.
Formering
Som de andre artene i Saxifragafamilien, er Heuchera lette å så. Så de bittesmå frøene oppå jorda, legg over plast og plasser lyst. Spirer i løpet av 2-3 uker.
H. sanguinea er lett å ta stiklinger av. Skjær av en bladrosett med stilk, putt de i jord og vips! har du en ny plante. H. michranta og H.maxima går også greit. H. americana kan være vanskeligere. Der kan både rotningshormon og undervarme være nødvendig.

Tiarella
Tiarella er hjemmehørende i Nordamerika og Asia. Interessant informasjon på engelsk finner du på sidene til The Primrose Path. Tiarella cordifolia (Skumvippe)
er en flott bunndekker for skygge, som blomstrer overdådig i juni. Den bærer det norske navnet sitt med rette, siden den varter opp med det rene såpeskum av blomster om våren.
Tiarella Crow Feather er en ny kultivar som står på ønskelista mi.
Heucherella
Heucherella er en krysning mellom Heuchera og Tiarella. Lemoine gjorde de første kryssingene i Frankrike i 1912.
Bladene er kraftigere enn Tiarellablader, men mndre enn bladene il Heuchera. Bladfargene er ofte hentet fra Heuchera, mens bladformen ofte ligner på Tiarella. På samme måte er blomstene også noe midt i mellom de to foreldreartene. Alle blomster er sterile og de blomstrer derfor svært lenge.
Løs, kraftig jord fungerer best for Heucherella, på samme måte som for Heuchera. Skogsjord med pH rundt 6 er ideelt (Svakt sur jord). Pass opp for vinterfukt. De kan med fordel plantes på en liten haug.
Heucherella er også fin i krukker. Pass bare på at de ikke overgjødsles. Langtidsvirkende gjødsel, blandet i jorda, er best.
Heucherella er stort sett problemfrie planter. De kan få litt rust i kjølig vær om våren. Snegler liker ikke Heucherella, heller ikke kvitfly og spinnmidd.
En rekke flotte kultivarer er kommet de siste årene, med egenskaper fra begge foreldrene. Forhåpentligvis vil det bli flere varianter tilgjengelig her til lands etter hvert. Jeg har en Heucherella i hagen, men er usikker på navnet. Den kan ligne på Quick Silver 
Denne Belgiske nettsiden har masse flotte bilder av alle tre planteslektene: http://www.hostas.be/engels/e-heuchera.htm
Kilde: Heucheras and Heucherellas, Dan Heims and Grahame Ware. ISBN 0-88192-702-3